Mini Minor Practical : Day Six (Medicine)

Assalamualaikum 

helo!! bertemu kembali. rajin sket nk update belog lately. sbb opah excited nk berkongsi ilmu2 baru yg opah dpt sepanjang praktikal. 
ape yg kite belajar tu sangatlah sket kalo nk compare dgn ape yg dipraktikkan di luar.

so hari ni. Klinik lagi. rasenye smpai ke sudah praktikal ni mmg opah and de geng dok klinik saje. its ok. ade hikmah. cube utk kaut sebanyak mana ilmu yg boleh. 

kali ni smpai tmpt keje ngam2. dtg2 je p serbu bilik Dr. Zubaidah.
sementara menunggu.... 


telur comel. pon boleyyy

baaa cak! oh ok doktor xde. grrr

bile dh dpt agak doktor xdop.. maybe ade seminar kot,..so ape lagi. menuju ke klinik la jawabnya..

open as usual jugak. rawatan yg sama.






orait. kak ita yg mmg expert gile bab2 pentadbiran. opah byk bljaq dari dia. 

akhirnya... ada jugak arnab! comelssssssssss 

tapi kesian.. kurap terok sgt.. hurm.. 

then hari ni blajaq pasal ubat gak. ubat utk kucing anjing arnab. and alat2 bahan2 utk surgery 

antibiotik utk arnab - enrofloxacina 

kalo utk kucing and anjing plak :
oxytetracycline 
benacillin 
invemox


 ferrovet 10% - iron. (utk tambah darah) khas utk ruminant




ubat mata yang mengandungi antibiotik. kucing x sesuai pakai eyemo sbb eyemo xde antibiotik


utk deworming - ubat cacing


 kembung perut. haaa sape kate haiwan xleh kembung perut? kalo makan byk, tapi kurang bergerak sbb kandang kecik sangat


syringe- guna utk bagi kucing makan ubat. letak kt tepi mulut. bukan direct tros ke tekak ye

jarum pulak. makin besar angka pada, makin kecik la jarum uh.





 ubat cirit birit

ivomec - ubat kurap (0.01ml utk 1kg)

mexomide -ubat muntah

ok.. yg ni bahaye ye. digunakan utk Put to Sleep. letak utk tidur. tidur utk SELAMANYA.
digunakan utk kucing anjing yg penyakitnya x dpt diubati lagi. bahaye kalo kene kt kulit manusia. boleh menyebabkan kemandulan.

bius 
ketamil - utk pengsankan kucing 
ilium xylazil - penenang 

utk sedarkan kucing dari pengsan kene bius tu, guna Reversine. 


vaccine. ade yg dh siap2 dilute. ade yg didatangkan bersama sterile diluent. 
ikot company yg supply la. 


benang utk menjahit. bukan jahit baju. jahit utk surgery. dua jenis :

nylon / brilon - benang non-absorbable 

benang absorbable. yg menyerap ke kulit. so x perlu ditanggalkan.


info penyakit pula 

Gingivitis - bengkak pada gusi. bright red or purple color la gusi dia. bleeding gum. 
kalo utk manusia plak, disebabkan pleh long term plaque. 

Parvovirus aka Feline Parvovirus 
Particularly in kittens 
symptoms? 
high fever 
severe vomiting 
diarrhea 
boleh menyebabkan sudden death kalo terok sangat. 

kes pertama utk kucing pertama, Mimo. 
murung, kurang makan, and doctor Fieka suspect Mimo kene Parvovirus. 
virus ni akan serang lapisan pada usus.. last2 akan menyebabkan najis berdarah. sebab dh attack pada salur darah. kes Mimo x terok sangat. so boleh diubati lagi. harus dipaksa utk makan. guna syringe pon boleh. 


tanda-tanda kucing kekurangan air pula :

pegang or cubit sket kulit kucing anda pada bahagian leher, then lepaskan kulit tu. 
kalo kulit lambat kembali ke kedudukan asal, maknanya dia kurang air la tu. 
sebab daya elastik kulit berkurangan. 

kalo kes yg dh terok, kekurangan air 10% ke atas. 

so paksa la kucing minum air guna syringe, x pon bersihkan minum air dia sebab mgkn kucing uh rasa bekas dia kotor sangat so i x selera la nk minum air tu u olsss... 

kes seterusnya pulak, mula2 ingat demam,lepas doc dah cek.. 
kidney terlebih besar. lebih besar dari saiz kucing dewasa. kucing ni kecik je pon. doc just bagi antibiotic dengan air 10ml. 


kucing yg kene selesema pulak. kalo hingus ada kaler hijau tu terok la tu. 
so doc kata, bagi sup ayam (kucing pon makan sup ayam u olss..)
then boleh la bagi Scott Emulsion yg perisa ori. yg ikan tu. x leh la bagi yg perisa oren. 
or bagi Vitamin C-champ yg kite selalu makan time kecik2 dulu. 
kucing kalo stress pon boley kene selesema. so tuan dia cakap, kucing nama Cod ni kene buli dengan member dia. stress pon bley la kene selesema. kah3

injection pulak, bukan suka2 cucuk jek.. 
ada 3 cara :
intravein
muscle
subcut (bawah kulit) Dexason cucuk guna cara ni. 









merenung nasib bakal dicucuk haha



mata besau hitam ni my faveret! nama dia Puss. Mcm Puss dalam cite Shrek tu kan? 

orait. itu saje ilmu boleh dikongsikan. Happy Tuesday guys! 

Assalamualaikum











No comments:

Post a Comment