the project begins..

Assalamualaikum

whoaaa..terasa suda kepenatan buat projek ni. ade membe2 opah yg dh start lama projek diorang. contohnya yg buat pasal ecology. opah and da geng yg buat projek yg perlukan chemicals kene tunggu la barang sume sampai. but mostly ape yg opah gune sume ade dah kat bilik chemicals tu. tinggal nk kene bancuh ja.

sebenarnya tak tetapkan pon masa nk mulakan projek. tak set date pon nk start bile. kirenya unplanned la. opah just semak balek proposal, almaklum la dh lama sangat x tengok projek ye dak. agak bersawang sket di minda. opah tengok balek steps, buat flow sket supaya senang sket nk refer..dapat gambaran yg lebih jelas la cmtu. kebetulan pulak, classmate opah merangkap jugak housemate plan nk p bancuh dah medium utk algae dia grow. dia buat pasal algae. opah pasal bacteria. so kebetulan nk menemankan kawan sorang ni, opah pon rase, why not kalo start skali. warming je dulu. bukan nk teros2 buat betol2. tapi xdela main2 sangat. means buat proses bancuhan dulu. kot2 salah nisbah air dengan powder, boleh la kite adjust. proses ni mmg perlukan kesabaran, sebab tak semestinya skali buat tros jadik kan. nak2 beginners cm kite. mcm lecturer opah sllu ckp, kesusahan ketika buat projek tu, is the beauty of ur project. dan kita akan lebih menghargai projek kite tu bile dah selesai nnti lepas dh lalui segala macam dugaan cabaran. Insya Allah.

so bertarikh 26 februari, opah pon melangkah keluar dari blok SM4, dan berjalan menuju ke lab yg opah rase agak jauh la sebab dh lama x menapak ke kelas sejauh itu. kui3.




kak ida dengan projeknya bersama assistant dia cik wani ghani

lepas dh selesai bancuh nutrient agar, rase mcm nk pergi collect sample sikit. suda bersedia mahu collect?? gulp!

kak ida : aduihh qina.. busuk r bende tu..x mau r kutip..
qina (monolog dalam hati) - cmni r membe..mintak tlg sket x leh kan kan.. 
ok ni sume tipu jek. kak ida dan wani ghani dengan rela hati membantu okeh!


here we come bird droppings!!!!! euwwww~~


lepas dh bawak naik timbang kat lab, dapat la kumpul 0.8g najis. tu pon rasenye 8 hari tak hilang loya lagi kot. errkkkK!!!


-one the second day-

process serial dilution

satu hari simpan ini najis konfem la berbau mak aihhhh (monolog)

arghhhh aku dah kata konfem berbau tahap gila punyaaaa!!!!! (tak sanggup bau) -monolog lagi-

okeh2..sabaq sat. adjust micropipette dulu.

dugaan sungguh la bau ni..wuwuwuwu~

discuss dengan kak ain utk conversion unit. 

dan bermulanya dilution!!!

di sebelah sana bench pulak......







beberapa plate sudah di incubate kan. semoga esok ada progress yg lebih baik. Insya Allah Ameen. 








1 comment:

  1. alorh. rindu pulak nak gi blaja kat dalam lab.. huhu.

    ReplyDelete